ВАЖНО ЈЕ ПОДИЋИ ЕКОЛОШКУ СВЕСТ УЧЕНИКА!
13.12.2013


Председник Градске општине Палилула Бобан Џунић и председник Скупштине  општине Милош Стојковић, посетили су истурено одељење ОШ „Десанка Максимовић“ у Новом Селу где је, у оквиру пројекта „Живети зелено“ који ова општина реализује у оквиру ИПА програма суседске сарадње са Републиком Бугарском, и са ученицима ове образовне установе засадили прве саднице четинара.

Овај пројекат и програм активности на урђењу школских дворишта и међублоковског простора на територији Градске општине Палилула подразумева сађење 30 садница четинарског дрвећа у дворишту истуреног одељења ОШ „Десанка Максимовић“ у Новом Селу. Прве саднице, симболично засадили су Бобан Џунић, председник и Милош Стојковић, председник Скупштине општине Палилула. „Ова деца морају да покажу својим родитељима, комшијама и старијим људима на који начин треба очувати природу. Морамо да променимо свест наших суграђана, наших ближњих како бисмо нашу животну средину очували. Задатак је да им помогнемо у томе“, истако је овим поводом председник општине Палилула Бобан  Џунић.  Лука Ковачевић, ђак ове школе који је са друговима помогао у сађењу каже да ће дрвеће чувати и заливати како би што пре израсло и како би им двориште било лепо и зелено. Помоћник директора ОШ „Десанка Максимовић“, Небојша Јовић, објаснио је да су пре месец дана покренули едукативну акцију „Дрво генерације“ чија је идеја да свако одељење посади по једно дрво које ће неговати у виду мини-пројекта које одељење дефинише. „Акцији се прикључио и љубитељ природе Иван Јушковић који је поборник садње лужичког храста који је некада био доминантна врста за ово подручје. Активнос озелењавања девастираних подручија већ више година подржава и Медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОполис, која је промотер светске еколошке кампање „Очистимо свет- Clean up the World“. Посадили смо и велики број зимзелених стабала. Акцији смо дали трајни карактер и нећемо одустати све док ово двориште не постане еколошки прихватљиво“, каже Небојша Јовић. Како наводи председник општине Палилула, ова општина је у оквиру пројекта „Живети зелено“, у сарадњи са партнррском општином Ихтиман у Бигарској, уз помоћ Европских фондова, у овој години већ окончала један део активности предвиђених пројектом. „Једна од активности је и садња садница у основним школама, па ћемо то урадити наредних недеља на територији целе општине Палилула и у неким обдаништима“, истакао је председник Џунић. Он је додао да је значај акција у оквиру овог пројекта и еколошки, али пре свега едукативни, јер је важно скренути пажњу деце на значај заштите животне средине.

Основна школа „Десанка Максимовић“, која има седиште у Чокоту, са својим истуреним оделењима окупља 350 ученика, има две предшколске групе, по два одељења у разредима од првог до осмог разреда. За изузетне резултате у образовно-васпитним активностима школа је прошле године добила Светосавску награду, највећег државног признања за рад у просвети али и највеће признање Града Ниша. (ЕКОполис)